Vega minestrone leves / Vegetarian minestrone soup
A minestrone levest hagyományosan sonkával vagy füstölt sonkával készítik (legalábbis amiket eddig láttam...), én viszont most húsmentesen szerettem volna elkészíteni. Így karácsony után szerintem nem is baj, ha egy kicsit lekattanunk a húsról. A minestrone levesben amúgy az a jó, hogy gyakorlatilag bármilyen zöldséget rakhatunk bele évszaktól függően. Hát én nem is fogtam magam vissza:
Hozzávalók:
1 vöröshagyma
3 szál zeller
250g fagyasztott zöldségkeverék (brokkoli, répa, karfiol)
egy maréknyi fagyasztott kelbimbó
100g zöldborsó
1 szál póréhagyma
1 cukkini
5 datolyaparadicsom
1 paprika
1 konzerv bab
(ez persze csak az én verzióm, tényleg bármit rakhattok bele)
só
bors
bazsalikom
oregánó
petrezselyem
majoranna
oliva olaj
levestészta
2 tyúkhúsleves kocka (alaplének)
500ml paradicsompüré
1. A hagymát kockákra vágjuk és az oliva olajon megdinszteljük. Közben a leveskockákból alaplevet főzünk kb. 2 liter vízzel.
2. Az összes nem fagyasztott zöldséget felkockázzuk, karikázzuk. Ha a hagyma kész, rádobáljuk a zöldségeket (kivéve a babot, mert az már elő van főzve), picit pároljuk, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot vagy pürét és picit főzzük, majd ráöntjük a húsleves alaplevet is. Befűszerezzük és hagyjuk főni.
3. Ha úgy látjuk, hogy a zöldségek megpuhultak, akkor mehet bele a bab. Közben kóstoljuk, meg hátha egy kis utófűszerezést igényel. Miután beleraktuk a babot még kb. 10 percig főzzük.
4. Kifőzzük a levestésztát és már tálálhatjuk is. Tálaláskor szórhatunk rá parmezán sajtot, de adhatunk hozzá pirítóst is.
Usually we make the minestrone with ham, but now I don't want to eat meat, so I made this soup vegetarian. You can use any kind of vegetables what you want. The more is better.:)
Ingredients:
1 onion
3 celery sticks (chopped into little pieces)
250g frozen vegetable mix (broccoli, cauliflower, carrot)
a few frozen brussels sprouts
100 g green pea
1 leek (chopped into little pieces)
1 zucchini (chopped into little pieces)
5 baby plum tomatoes
1 tin baked bean
500ml tomato puree
salt
pepper
rosemary
basil
oregano
parsley
marjoram
olive oil
little pasta for the soup
2 chicken stock cube
1. Cook the chicken stock cubes in 2 liter water. Roast the onion on a little olive oil. When it's done add all the vegetables (except the bean), the tomato puree and the chicken stock soup. Add the spices and cook it until all the vegetables are well cooked.
2. Add the bean and cook it for 10 minutes. Then add the soup pasta/noodle and cook it until it's done.
3. You can serve it with parmezan cheese or with toast.