2015. sze 24.

Banán kenyér, avagy mit csináljunk a haldokló félben lévő banánokkal

írta: Nikolett Bóta
Banán kenyér, avagy mit csináljunk a haldokló félben lévő banánokkal

12029105_1112676798763412_523719471_n.jpg

Gondolom a jelenség mindenkinek ismerős. Vettél egy csomó banánt, mert az jó viszont elfelejtetted megenni. A banán pedig csak barnul barnul és barnul, aztán berakod a hűtőbe és ott is csak barnul tovább, míg végül megunod és kidobod. Nos az utolsó lépést kihagyjuk, nem dogjuk ki! Az érett banánból kiváló kenyér készíthető, bár ez inkább desszert, mint a hagyományos értelemben vett kenyér. Iszonyat nagy a kalória tartalma (3 szelet kb. 500 kalóriát tartalmaz) viszont egy ünnepi asztalt nagyon jól fel tud dobni pl. Karácsonykor. Tudom az még messze van, de nem árt gyakorolni. :)

Hozzávalók:

4 db érett banán

25 dkg liszt

2 tk sütőpor

2 tojás

20 dkg cukor (lehetőleg barna melaszos nádcukor, én 10 dkg Truviát használtam)

12,5 dkg vaj (puha)

fahéj

gyömbér

őrölt kardamom

aszalt szilva (egy kis marék)

aszalt datolya (egy kis marék)

aszalt füge (egy kis marék)

12042287_1112676868763405_1447028526_n.jpg

Elkészítés:

1. Először egy külön kis tálba összevágjuk az aszalt gyümölcsöket aztán félrerakjuk őket.

2. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, sütőport, fahéjat, gyömbért, őrölt kardamomot és ezt is félre rakjuk.

3. A puha vajat elkeverjük a tojásokkal. Egy másik tálban összenyomkodjuk villával a banánokat, majd a banán masszát hozzáöntjük a cukros tojásos keverékhez. Konyhai robotgéppel keverünk rajta egyet kettőt, hogy szép sima masszát kapjunk.

4. A száraz hozzávalókat hozzáöntjük a banános masszához és jó alaposan összekeverjük. Végül beleforgatjuk az aszalt gyümölcsöket és azzal is alaposan elkeverjük. Beleöntjük egy kenyérsütő vagy őzgerinc formába és 180ºC-on kb. 50 percig sütjük.

Szólj hozzá

nonhealthy