2014. dec 04.

Gluténmentes hólabda

írta: Nikolett Bóta
Gluténmentes hólabda

dsc_0199.JPG

 

Magyarországon mindenki ismeri a hólabda vagz más néven kozák sapka nevezetű sütit. Kicsit újragondoltam ezt a receptet, mivel az egyik helyi biobolt gluténmentes karácsonyi süti versenyt írt ki. Megváltoztattam a tésztát és a krémet is. Íme a recept:

Hozzávalók:

Piskótához:

2 tepsivel kell sütni, én 27x39 cm-es tepsitben sütöttem és mivel csak 1 van, így kétszer kellett bekevernem a tésztát. Az egy tepsihez való adagot írom le:

4 tojás

4 ek cukor (nádcukor)

3 ek rizsliszt

1ek mandulaliszt

fél csomag (6g) sütőpor

fél ek olaj

2 tepsi, így ezt a masszát kétszer kell megcsinálnod!

Krémhez:

A klasszikus krém általában vaníliás, én viszont mandulakrémet készítettem hozzá.

300g őrölt mandula

3 dl mandulatej

3 ek rizsliszt

60 g fehér csoki

200g vaj

2-3 ek barnacukor

Díszítés:

kókuszreszelék kb. 150g

min, 60%-os étcsoki

25g vaj

1. Először elkészítjük a piskótát. A tojások sárgáját és fehérjét külön választjuk. A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, addig amíg ki nem fehéredik. A fehérjét kemény habbá verjük. A kemény tojásfehérjét óvatosan hozzáforgatjuk a sárgájához és nagyon óvatosan összekeverjük. Próbáljuk meg nem összetörni. Ezután kanalanként hozzáadjuk a rizslisztet és a mandulalisztet, legvégül pedig a sütőport és az olajat.

2. Ha légkeveréses sütőd és 2 tepsid van, akkor csinálhatsz egyszerre dupla adagot is és így hamar letudod a tésztát. Ha nincs akkor értelem szerűen egymás után sütjük meg a 2 lapot. A tepsit kivajazzuk és sütőpapírt rakunk bele, a sütőt pedig előmelegítjük 170°C-ra. Beleöntjük a masszát és mehet be a sütőbe. Kb. 15 perc alatt megsül.

3. Amíg sül a piskóta, elkezdjük a krémet. A mandulatejet beleöntjük egy fazékba és közepes lángon elkezdjük felmelegíteni. Ha már eléggé meleg, akkor belerakjuk a fehér csokit és folyamatosan kavargatva felolvasztjuk benne. Ezután hozzáadjuk az őrölt mandulát, a rizslisztet és a cukrot és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután félretesszük és hagyjuk kihűlni.

4. Időközben elkészült a piskótánk. A piskótalapokat 1-1 tálcán hagyjuk kihűlni. Ha kihűltek, akkor nagyon óvatosan leszedjük róluk a sütőpapírt.

5. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a vajat (nyugodtan használjatok gépi habverőt, hogy szép csomómentes legyen) és berakjuk a hűtőbe.

6. Pogácsaszaggatóval (nagyobb méret) köröket szaggatunk a piskótákból. És most jön az a rész, ami után azt fogjátok mondani, hogy bárcsak soha el se kezdtem volna ezt a receptet...Elkezdjük a kis korongjainkat összeragasztani a krémmel. Ez idáig egyszerű, viszont az oldalát is be kell kenni. Ezután a süti oldalát rögtön beleforgatjuk a kókuszreszelékbe (én egy tálkába raktam, így eléggé egyszerű). A kész hógolyókat tálcára sorakoztatjuk. Ha az összeset összeragasztottuk és kentük, hempergettük jöhet az utolsó fázis.

7. Egy kis fazékban vizet forralunk, ráteszünk egy hőálló tálat és beletördeljük az étcsokit. Szép lassan folyamatosan kevergetve felmelegítjük, amikor már folyékony hozzáadunk 25g vajat és addig melegítjük, amíg el nem olvad a csokiban. Ha szép egyenletes a csokink állaga, fogunk egy kiskanalat vagy ecsetet és elkezdjük bekenni a hógolyók tetejét. Miután az összeset bekentük, berakjuk a hűtőbe egy órára.

Szólj hozzá

sweet