Szilvás rácsos pite
Nagyon megkívántam a szilvát, itt kint viszont nem lehet normálisat kapni, így marad anyum otthonról küldött szilva befőttje...viszont a sütit is megkívántam...Mit lehet ilyenkor tenni? Hát bizony szilvás pitét kell sütni. Gyorsan kész van és nem kell hozzá sok minden.
Hozzávalók:
15 dkg vaj
30 dkg finomliszt
10 dkg cukor (én Truviát használtam, abból elég 5dkg is)
1 tojás
1 teáskanál sütőpor
2 ek tejföl
60 dkg szilva (vagy 1 üveg szilva befőtt)
szilva lekvár (elhagyható)
fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
1. A szoba hőmérsékletű vajat összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a cukrot, tojást, sütőport, tejfölt és addig gyúrjuk, amíg masszív tésztát kapunk. Picit berakjuk a hűtőbe, amíg előkészítjük a tepsit vagy sütőformát.
2. A tepsit vagz pitesütő tálat kivajazzuk és lisztezzük. A tésztánkat kivesszük a hűtőből és 3/4-1/4 arányban elvágjuk, a kisebb részt félre tesszük. A nagyobb részt lisztezett deszkán kinyújtjuk és belerakjuk a tepsibe/formába.
3. Első rétegben én megkentem a tésztát fahéjas szilva lekvárral. Erre pakolgattam rá szép sorban a fél szilvákat. A tetejét megszórjuk fahéjjal.
4. A kisebb rész tésztát kinyújtjuk és hosszú csíkokat vágunk belőle, ebből lesz a rács.
5. Ha mindez megvan, akkor a sütőt előmelegítjük 180ºC-ra és kb. fél órát sütjük a piténket.