2015. sze 04.

Vérszegénység

írta: Nikolett Bóta
Vérszegénység

Azért ezt a témát választottam, mert engem is érint, így már sikerült körbejárnom a kérdést elég sokszor és gondoltam néhány embernek hasznos lehet.

Kezdjük azzal, hogy a vérszegénységnek több fajtája is van (nem fogok latin nevekkel dobálózni, mert az senkit se érdekel). Lehet velünk született, lehet vashiányból származó, B12 vitamin hiányból származó és folsav hianyból származó is. Súlyosabb esetekben kialakulhat csontvelő betegség, daganat, súlyos sérülések miatt és akár gyógyszerek mellékhatásaként is. Ebben a cikkben most az egyszerűbb hiányra fogunk koncentrálni.

 download.jpeg

A vérszegénység tünetei vas, B12 és folsav hiány eseten nagyon hasonlóak. Halvány bőr, fáradékonyság, fázékonyság, gyengeség, csökkent koncentrációs képesség, álmatlanság, fülzúgás, látási zavarok, szédülés, fejfájás, ájulás...Ha ezek közül a tünetek közül többet is tapasztalunk, akkor érdemes orvoshoz menni és kérni egy vérvételt, ahol meg fogják nézni a vörös vérsejtek számát, alakját és meg tudják mondani, hogy van-e vérszegénység és, hogy milyen típusú.

A vashiány egyik gyakori oka lehet a szélsőséges diéta is. Rossz hír a vegánoknak, hogy ők pont a legjobban felszívódó vasat és B12-őt nem viszik be a szervezetükbe. Ezek ugyanis leginkább a vörös húsokban és állati eredtű termékekben (tej, tojás) találhatóak meg. Most jön az, hogy de hát a zöldségekben és gyümölcsökben is van vas! Igen van, de a vörös húsokban (marha-, borjú-, sertés- vadhúsok) hem-vas formájában található meg, ami a legjobban felszívódó vas. A májban is ilyen van, viszont a túlzott máj fogyasztás felemeli a koleszterin szintet és magas A-vitamin tartalma miatt várandósoknak nem ajánlott.A növényekben nem hem-vas van, aminek a felszívódása nagyon alacsony a hem-vashoz képest. Viszont erre is van egy trükk, méghozzá a sok sok C-vitamin, ami megsokszorozza a felszívódást, illetve az is dob a dolgon, ha a  nem hem-vas tartalmú ételeket hem-vas tartalmú étellel fogyasztjuk (pl. steak spenót salátával). Számunkra hasznos zöldségek a spenót és a cékla, illetve a hüvelyesek, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák.

A B12 hiány, mint már említettem szintén könnyen fenyegetheti a vegánokat, hiszen a tojás, sajtok és egyéb tejtermékek is sokat tartalmaznak, de megtalálható fehér és vörös húsokban is. Személyes kedvencem a lazac, ami rengeteg B12-vitamint tartalmaz. 

Folsavat pótolhatunk spenóttal, céklával, édes burgonyával, de a citrusfélékben is található. Húsok közül a májban található nagy mennyiségben. Szintén magas a folsav tartalma a tojás sárgájának, szója babnak, fejes salátának, endíviának, brokkolinak, spárgának, lencsének, karfiolnak és a teljes kiőrlésű gabona féléknek.

Vészes hiány vagy szélsőséges diéta, vegetáriánus, vegán életmód mellett érdemes orvossal konzultálni, mert nem mindig fedezhető csak élelmiszerekből a hiány, ilyenkor érdemes táplálék kiegészítők szedése. Én a magam részéről nem vagyok se vega, se vegán, viszont kevés vörös húst fogyasztok (és vérszegény vagyok), így én is inkább szedem a B12-vel, folsavval kombinált vas tablettát, biztos, ami biztos alapon.

Szólj hozzá

other