Fűszeres narancsos pite / Spicy orange pie
Ismét egy karácsonyi recept jön, ami igazán jól mutat majd az asztalon a családi vagy baráti vacsorán. Télen az egyik kedvenc (és leginkább kapható) gyümölcs a narancs, így ennek a pitének is ez lesz a legfőbb hozzávalója.
Hozzávalók:
A tésztához:
250g vaj
250g liszt
1 csipet só
50g cukor
1 egész narancs reszelt héja
1 tk fahéj
Krémhez:
4 egész tojás
2 narancs lereszelt héja és leve
150g porcukor
150ml habtejszín
40g liszt
1tk sütőpor
1tk fahéj
1/2 tk szerecsendió
1/2 tk őrölt kardamom
Díszítés:
min. 60%-os étcsoki
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A hideg vajat a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, cukrot, a narancshéjat, fahéjat és a csipet sót. Jól összekeverjük, amíg morzsás állagú tésztát nem kapunk. Egy 25x30cm-es tepsit kivajazunk, sütőpapírt rakunk bele. A tésztát beleöntjük és jó alaposan lenyomkodjuk a kezünkkel, amíg egyenletes felületet nem kapunk. Ezután mehet be a sütőbe kb. 20-25 percre, amíg be nem barnul egy picit.
Míg sül a tészta elkezdhetjük készíteni a krémet. A 4 tojást összekeverjük a cukorral, addig amíg kifehéredik. Belereszeljük a 2 narancs héját és belepréseljük a levüket. Hozzáöntjük a habtejszínt, beleszórjuk a fahéjat, szerecsendiót és kardamomot, végül a lisztet és a sütőport. Jó alaposan csomómentesre keverjük, akár kézi habverővel vagy robotgéppel.
Ha elkészült a tészta kivesszük a sütőből és ráöntjük a krémet. Visszarakjuk és 20 percig sütjük, amíg a krém meg nem szilárdul. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
Díszítés: Ha kihűlt a süti egy kis tálkába gőz fölött felmelegítjük a csokit és rácsosan becsíkozzuk. Berakjuk a hűtőbe, 2-3 óra múlva tálaljuk.
Here is a Christmas recipe again. In winter our favorite fruit is the orange, and it's fit very well with the Christmas desserts. The most important ingredient in this recipe is the orange and the spices.
Ingredients:
For the pastry:
250g unsalted butter
250g plain flour
1 orange zest
pinch of salt
50g sugar
1 tsp cinnamon
For the cream:
4 eggs
2 orange zest and juice
150g icing sugar
150ml double cream
40g plain flour
1tsp baking powder
1tsp cinnamon
1/2 tsp ground nutmeg
1/2 tsp ground cardamom
Decoration:
min. 60% dark chocolate (melted)
Preheat the oven for 170°C. Grate the cold butter into a bowl. Add the sugar, flour, orange zest, salt and cinnamon to the butter and mix it well with your hand. You should get a crumby pastry. Use a 25x30cm baking tin, lubricate it with butter and put baking paper in it. Pour the pastry into the tin and push it down with your hand to make a equable surface. Put it into the oven for 20-25 minutes or until is brown.
When the pastry is on the oven we can start make the cream. Mix the 4 eggs with the sugar. Add the 2 orange zest and juice and mix it well. Then add the flour, double cream, baking powder, cinnamon, ground nutmeg and the cardamom and mix it with a blender until is smooth.
When the pastry is ready, take it out from the oven and pour the cream on the top. Put it back into the oven for 20 minutes or until the cream is hard. When it's done remove from the oven and let it cool.
For the decoration: Melt the chocolate (with steam) and make lattice on the top of the dessert.