Görög stílusú pulykatekercs / Greek style turkey roll
Jamie Oliver után szabadon.:) Ezt a receptet egy Jamie Oliver szakácskönyvben találtam, pontosabban az ő egyik receptjét fejlesztettem tovább a saját ízlésemre. Az eredmény egy gyors, mutatós és rendkívül finom vacsora lett. Ha szeretitek a görög ízvilágot, akkor ezt mindenképp ajánlom figyelmetekbe. (Az eredeti receptet angolul megtaláljátok lentebb.)
Hozzávalók:
4 nagy szelet pulykamell filé
egy maréknyi paprikával töltött olivabogyó
100g fetasajt
1 kis üveg szárított paradicsom (lehetőleg olyan, ami olivaolajban van)
fél fej lilahagyma
oregánó
bazsalikom
só, bors
rozmaring
fokhagymapor
fél kg krumpli
3 gerezd fokhagyma
pici citromlé
Elkészítés:
1. A pulykamell filéket kikloffoljuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk.
2. A fetasajtot, lilahagymát, paradicsomot,olivabogyót felkockázzuk, karikázzuk, minél kisebb darabokra.
3. A kikloffolt húsokat egyenként befűszerezzük: megszórjuk sóval, borssal, fokhagymával, rozmaringgal, oregánóval és bazsalikommal.
4. A befűszerezett hússzeletekre rászórjuk a tölteléket: lilahagymát, fetasajtot, olivabogyót és a szárított paradicsomot, majd feltekerjük a husit és fogpiszkálóval rögzítjük a széleket. A tetejét megszórjuk borssal, bazsalikommal és fokhagymával. (Miután megsült a hús a fogpiszkálók könnyen kiszedhetők, nélkülük is egybe fog maradni a husi)
5. A krumplit megpucoljuk és kis kockákra vágjuk.
6. Előkészítünk egy jó nagy tepsit. Olivaolajat öntünk az aljába, belehelyezzük a 4 hústekercsünket, a maradék paradicsomot, a 3 gerezd darabokra vágott fokhagymát és a krumplit,meglocsoljuk egy kis citromlével, megszórjuk rozmaringgal majd berakjuk a sütőbe és 170°C-on kb. 1 órát sütjük.
I used Jamie Oliver's stuffed cypriot chicken recipe for this dish, I just modified it a little. I used turkey instead of the chicken.
Ingredients:
4x180g chicken breasts, skin on and bone in (I used turkey breast fillets)
100g feta cheese
half red onion
100 g olives (stuffed with pepper)
1 jar sun dried tomatoes in oil
rosmary
basil
salt, pepper
garlic powder
oregano
3 cloves of garlic
500g potato
1. Chop the onion, feta cheese, tomatoes, olives into little pieces.
2. Tear off a big sheet of greaseproof paper and line up the chicken breasts, skin side down, on top. Use a small knife to carefully fold back the fillets and cut a little pocket in each one, slitting and cutting down until you can open each breast out like a book. Dust it with the spices: salt, pepper, oregano, basil, garlic, rosmary. Divide the filling from the board into the middle of each chicken breast, pat it down, then fold the chicken back over to cover. Dust it with garlic, basil and pepper.
3. Peel the potatoes and cut them into little pieces.
4. Add 2 lugs of olive oil to the empty frying pan, lay the chicken skin side down. Scrunch up a sheet of greaseproof under the tap. Flatten out and tuck over the chicken, add the potatoes, the 3 garlic cloves and if you still have, some dried tomatoes, dust it with rosemary, then put it into the oven (170°C) and roast it for 1 hour or until golden brown.