Chilis babos quinoa
Egyszer már megosztottam veletek a chilis bab receptemet, ez az újragondolt, egészségtudatos változat. Ha vegák/vegánok vagytok, akkor hagyjátok ki belőle a lecsókolbászt, én a magam részéről benne hagytam, mert ad neki egy kis füstölt ízt (az itt kapható lecsó kolbász szerűség füstölt). Quinoából és nyugodtan használhattok fehéret, de helyettesíthetitek más gabonával is pl. köles, hajdina, amaránt stb...
Hozzávalók:
1 rúd lecsókolbász
2 közepes fej vöröshagyma
oliva olaj
2 konzerv bab
1 nagy konzerv kukorica
másfél zöld kaliforniai paprika
1 hegyes erős zöldpaprika
2 marhahúsleves kocka (igen kocka, mert nincs időm alapleveket főzögetni, aki ráér, az persze csinálhat)
1 kockakra vágott paradicsom konzerv
1 sűrített paradicsom
só
0,5 kk cayenne bors
1 kk chili por
1 kk őrölt bazsalikom
1,5 kk őrölt pirospaprika
1kk oregánó
1kk petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 ek 100%-os kakaópor
Tabasco szósz
víz
1 bögre vörös quinoa
Elkészítés:
1. Először felrakjuk a quinoát főni egy fazékba. 1 bögre quinoához 2 bögre vizet adunk. Sózni nem kell, mert a szósz elég sós lesz majd hozzá. Felforraljuk, majd levesszük alacsony lángra és addig főzzük, amíg elfövi a levét, végül lefedve hagyjuk még 10 percig.
2. Felkockázzuk a vöröshagymát és a zöld paprikákat és oliva olajon megdinszteljük. Ezután rádobjuk a felkarikázott lecsókolbászt és addig pirítjuk, amíg picit megbarnul. Ezután felöntjük egy kis vízzel (kb. 2dl) és beledobjuk a marhahús leves kockákat. Ráöntjük a darabolt és a sűrített paradicsomot, belenyomjuk a fokhagymát és rászórjuk az összes fűszert.
3. Felforraljuk, majd öntünk bele pár csepp Tabasco szószt és a kakaóport. Megkóstoljuk és ízlés szerint fűszerezzük még. Ezután mehetnek bele a babkonzervek és a kukorica. Alacsony lángon még fél órán keresztül főzzük, hogy az ízek jól összefőjenek.
4. Tálalhatjuk egymás mellett, de akár összekeverve is.