2014. dec 07.

Karácsonyi trüffelgolyók naranccsal és kardamommal / Christmas truffles with orange and cardamom

írta: Nikolett Bóta
Karácsonyi trüffelgolyók naranccsal és kardamommal / Christmas truffles with orange and cardamom

dsc_0202.JPG

Szeretném veletek megosztani ennek a nagyon egyszerű édességnek a receptjét. Kiváló vendégváró, de akár ajandékba is adhatjuk szépen becsomagolva. A lényeg, hogy se így, se úgy nem marad belőle. :)

 

Hozzávalók:

A trüffelhez:

250 g tejcsoki (min. 34%-os kakaó tartalmú, kis darabokra törve)

125 ml habtejszín

1 teáskanál méz

1 nagy narancs lereszelt héja

1 teáskanál őrölt kardamom (vagy 12 egész kardamom kikapart és ledarált magja)

kakaó por a hempergetéshez

Bevonathoz:

100 g étcsokoládé (min. 60%-os kakaótartalmú)

 

Elkészítés:

1. Tegyük a tejcsoki darabokat egy hőálló tálba. (Kivételesen ezt most nem kell felmelegíteni!) Öntsük a tejszínt  a mézet, az őrölt kardamomot és a narancshéjat egy kis fazékba és kevergetve forraljuk fel. A forró krémet öntsük a tejcsokira és keverjük addig, amíg a csoki el nem olvad teljesen. Érdemes kézi mixert (konyhai robotgépet) használni, mert az sokkal simábbra keveri a masszát.

2. Ezután fedjük be fóliával és rakjuk be a hűtőbe 4-5 órára, vagy akár egész éjszakára. Én az utóbbit javasolnám, mert a krém elkészítése kb. 10 perc, így érdemes előző este megcsinálni, így másnapra már csak a macerás része marad.

3. Miután a krém megszilárdult elkezdünk kiskanállal darabokat kiszedni belőle. Ezeket a darabokat egy tálcán elhelyezzük és 10-15 percre visszarakjuk a hűtőbe. Ezután ,,bekenjük" a kezünket a kakaóporral és elkezdünk kis golyókat hempergetni a masszából. Ha minden golyóval elkészültünk, ismét visszarakjuk a hűtőbe 10-15 percre.

4. A bevonóhoz egy fazékban vizet forralunk és hőálló tálban rárakjuk az étcsokit, hogy a forró gőz felmelegítse. Miután teljesen felolvadt, félretesszük és hagyjuk kihűlni. Egyenként belemártogatjuk a golyókat, majd ismét berakjuk őket a hűtőbe.

 dsc_0203.JPG

I would like to share with you this the recipe of this very simple dessert. You can share it with your guests or you can give it as a present. You will like it, I promise! :)

Ingredients:

For the truffles:

250g milk chocolate (min. 34% cocoa solids), broken into small pieces

125ml double cream

1 tsp honey

Finely grated zest of 1 orange

1 tsp ground cardamom or 12 green cardamom pods, seeds removed and ground

A little cocoa powder, for rolling

To coat the truffles:

100g dark chocolate (min. 60% cocoa solids), melted

 

1. Put the milk chocolate pieces into a bowl. Pour the cream and honey into a small saucepan, add the orange zest and ground cardamom and bring to the boil. Pour the hot cream over the chocolate and stir it with a spatula until the chocolate has melted and become smooth. (If you have a stick blender, then use this to blitz the mixture to make it super smooth.)

2. Pour the mixture into a bowl, cover and set aside in the fridge for 4-5 hours or overnight, until it has completely set.

3. Use a teaspoon to scoop out small spoonfuls of the truffle mix onto a baking tray or plate. Place truffles in the fridge to set for 10-15 minutes. Dust the palm of your hand with a little cocoa powder and roll each piece into a neat ball. Place the truffles back in the fridge to set once more 10-15 minutes.

4. Melt the dark chocolate (put water into a little saucepan and boil it, put on the top a heatproof bowl with the chocolate pieces and melt it) and let it cool slightly and then put some of it on your hands. Roll the truffles one by one in your hands. Leave them in the fridge to set.

dsc_0208.JPG

Szólj hozzá

csoki sweet