Házi tejes vajas kifli / Home made crescent
Mi hiányzik külhonban a magyarnak? Sok minden egyéb mellett bizony a kifli is. Lehet kapni zsömlét, bagettet, de olyan igazi félhold kiflit, ami otthon van, azt bizony sehol. És mit teszünk ilyenkor? Megsütjük magunknak!
Hozzávalók:
800g sima liszt
4 dl tej
30 g élesztő
50 g vaj
1 ek cukor
1 ek só
1 db tojás (kenéshez)
Elkészítés:
1. 1-2 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. Amíg az élesztőre várunk előkészítjuk a száraz hozzávalókat. Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet, belekeverjük a sót és még egy pici cukrot is rakhatunk bele.
3. A lisztbe beledolgozzuk a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Közben felolvasztjuk a vajat és belekeverjük azt is. Ha túl lágy a tészta, akkor rakhatunk még bele lisztet. 5 percig dagasztjuk.
4. 4 egyenlő részre osztjuk és cipókat formázunk belőle. A cipókat lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb.25-30 cm-es kör) és a kört is felosztjuk 4 cikkejre.
5. A szélesebb végétől kezdve elkezdjük feltekerni az első cikket és kész is van az első kiflink. Így tszünk az összes többivel is. Sütőpapírral letakart lapos tepsire rakjuk őket szép sorba, megkenjük a tetjüket tojással (szórhatunk rá mákot is akár) és 15 percig hagyjuk kelni.
6. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
This is a traditional Hungarian crescent recipe. I miss this bakery product so much, so I made it at home.
Ingredients:
800 g plain flour
40 ml milk
30 g fresh yeast
50g butter
1 tbsp sugar
1 tbsp salt
1 egg (just for lubricate)
How to make it:
1. Run up the yeast in lukewarm sugared milk. (10-20ml)
2. Put the four into a big bowl, add the salt, little sugar. Pour the rest of the milk and add the yeast. Mix it well.
3. Melt the butter and it to the mixture. Mix it well, if it's too sticky add more flour.
4. Cut the dough to 4 equal pieces. Make 4 ball.
5. Stretch out the first ball and make a 25-30 cm circle. Cut the circle to 4 pieces.
6. Wrap up the first piece, start with the longer side. Now you got a crescent. Do it with every pieces and every ball.
7. Put baking paper on a baking tray and put the circles in the tray. (They will grow, so you should leave space between the crescents.) Lubricate the top of the crescents with the egg. Leave them rest for 15 minutes.
8. Preheat the oven for 200°C and bake them for 10-15 minutes or until golden brown.