Bögrés meggyes-mákos
Ismét a ,,gyorsan süssünk valamit munka előtt" kategóriában indulunk. :) Amikor kicsi voltam, nőtt mák az udvarunkon. Mi gyűjtöttük be a fejeket, ráztuk ki belőle a mákot és sütöttünk belőle finom sütiket. A mai gyerekek ezt az élményt már nem élhetik át, maximum zacskós mákot látnak, hiszen az Unio leszabályozta, hogy mit ültethetünk és mit nem...Pedig a mák egy kincs. Finom sütinek, mákos tésztának, olajat lehet belőle sajtolni, amit salátaöntetnek lehet használni stb...A legfontosabb viszont, hogy hihetetlenül magas a kalcium tartalma! Azok a népek, akik rengeteg mákot fogyasztottak hírből sem ismerik a csontritkulást. Véleményem szerint nem tiltani kéne az ültetését, hanem támogatni, hiszen minden kalcium-hiánnyal járó betegség megelőzhető lenne a mák és a mákolaj rendszeres fogyasztásával.
Hozzávalók: (kb. 20x30 cm-es tepsire)
1 bögre mák (lehet 2dl-es vagy 3dl-es bögre, rátok van bízva)
1 bögre tej
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
fél bögre barna cukor (én negyed bögre Truviát használtam)
csipet só
2 tojás
10 dkg vaj
fél kk fahéj
csipet őrölt szerecsendió
1 üveg meggybefőtt (magozva)
fél csomag sütőpor
1 kk vanília kivonat
Elkészítés:
1. Először összekeverjük a puha vajat a cukorral és a tojásokkal.
2. Hozzáadjuk a lisztet, csipet sót, tejet, mákot, vanília kivonatot, fahéjat, szerecsendiót, sütőport és alaposan összekeverjük.
3. Legvégül keverjük bele a kimagozott meggyet. Kivajazott sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és 180ºC-on kb. 35 percig sütjük.