2015. sze 19.

Bögrés meggyes-mákos

írta: Nikolett Bóta
Bögrés meggyes-mákos

12028921_1109970889034003_1547458355_n.jpg

Ismét a ,,gyorsan süssünk valamit munka előtt" kategóriában indulunk. :) Amikor kicsi voltam, nőtt mák az udvarunkon. Mi gyűjtöttük be a fejeket, ráztuk ki belőle a mákot és sütöttünk belőle finom sütiket. A mai gyerekek ezt az élményt már nem élhetik át, maximum zacskós mákot látnak, hiszen az Unio leszabályozta, hogy mit ültethetünk és mit nem...Pedig a mák egy kincs. Finom sütinek, mákos tésztának, olajat lehet belőle sajtolni, amit salátaöntetnek lehet használni stb...A legfontosabb viszont, hogy hihetetlenül magas a kalcium tartalma! Azok a népek, akik rengeteg mákot fogyasztottak hírből sem ismerik a csontritkulást. Véleményem szerint nem tiltani kéne az ültetését, hanem támogatni, hiszen minden kalcium-hiánnyal járó betegség megelőzhető lenne a mák és a mákolaj rendszeres fogyasztásával. 

Hozzávalók: (kb. 20x30 cm-es tepsire)

1 bögre mák (lehet 2dl-es vagy 3dl-es bögre, rátok van bízva)

1 bögre tej

1 bögre teljes kiőrlésű liszt

fél bögre barna cukor (én negyed bögre Truviát használtam)

csipet só

2 tojás

10 dkg vaj

fél kk fahéj

csipet őrölt szerecsendió

1 üveg meggybefőtt (magozva)

fél csomag sütőpor

1 kk vanília kivonat

12047219_1109970819034010_1624397673_n.jpg

Elkészítés:

1. Először összekeverjük a puha vajat a cukorral és a tojásokkal.

2. Hozzáadjuk a lisztet, csipet sót, tejet, mákot, vanília kivonatot, fahéjat, szerecsendiót, sütőport és alaposan összekeverjük.

3. Legvégül keverjük bele a kimagozott meggyet. Kivajazott sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és 180ºC-on kb. 35 percig sütjük.

12041720_1109970812367344_552480232_n.jpg

Szólj hozzá

nonhealthy