2015. sze 23.

Leszokunk a dohányzásról 1. rész

írta: Nikolett Bóta
Leszokunk a dohányzásról 1. rész

Amint azt már említettem ez is egy új project az életemben. Gondoltam megosztom veletek ezen jellegű tapasztalataimat, amik már most leszögezném nem egyetemes igazságok, csak leírom én hogyan csinálom a dolgokat, hátha valakinek sikerül valami használhatót kibogarászni belőle.

Sokan úgy hagyják abba a dohányzást, hogy egyszerűen csak abbahagyják, mindenféle segédeszköz és különösebb tervezés nélkül. Na ez nem én vagyok...Az én agyam sajnos makacsabb és nem hagyja magát olyan könnyen legyőzni, de azt hiszem mindent bevetettem és van egy totálisan működőképes tervem is...

1. Döntsd el, hogy leszoksz a dohányzásról. Ez a pont nekem sokáig tartott. Nem azért, mert nehéz ezt kimondani, hanem amint már említettem az agyam elég makacs jószág, nehéz meggyőzni, ha a függőségek abbahagyásáról van szó. Így tehát érvelni kell neki, mint egy bírósági tárgyaláson, ahol az vádlott a dohányzás, és ha ügyesek vagyunk, akkor beküldhetjük a böribe, lehetőleg életfogytigra.

2. Ez az a lépés, ami valakinek kell, valakinek meg nem. Nekem kellett. Helyettesíteni, vagy máshonnan pótolni a nikotint. Én elmentem szépen a boltba és hosszas mérlegelés után a citrus ízű nikotin rágónál kötöttem ki. Gondoltam annyira nem lehet szörnyű, pedig de...Méghozzá olyan, mint a whiskey...alattomos és sunyi. Elkezded rágni vigyorogva, hogy jajj de jó íze van...aztán eltelik kb 3-4 perc és az íze elkezd átmenni valami borzalmasba...Szerintem kísértet ízű lesz, de még nem sikerült definiálnom. Ez az a pont, amikor kiköpöd akárhol is vagy éppen. Nos a konklúzió, hogy a nikotin rágó a dohányzásról nem biztosan, de a rágózásról 100%-ban leszoktatja az embert.

3. Előszedtem összes bioboltos tudásom és tanulmányom és felállítottam a haditervet, hogy mi is kellhet az én kis elvonási tünetekkel küzdő testemnek. Először is méregtelenítés. Sokat segít, ha leszokás közben elkezdjük kitisztítani a szervezetünket, később garantáltan meg fogja hálálni. Rengeteg különböző méregtelenítő készítményt lehet kapni, én a magam részéről a spirulinát választottam. Ez egy alga fajta, amit lehet por illetve tabletta formában is kapni. Én a tabit vettem, mert a pornak elég undorító az íze. Napi 2000mg-ot veszek be belőle 1000-et reggel és 1000-et este. Segít a szervezet és a vér tisztításában és az anyagcserét is serkenti, ami szintén kimondottan hasznos ilyenkor.

4. Apropó anyagcsere, általános probléma, azoknál, akik abbahagyják a dohányzást lelassul az anyagcsere. Ezt nagyon sok kis apró trükkel ki lehet küszöbölni. Nekem mondjuk van egy régi szokásom, ami ezt a problémát megoldja. Vagy reggel (ha van időm) vagy este joghurtot eszek, amibe belekeverek lenmagőrleményt, ami egyéb extrákkal is dúsítva van (chia maggal, málnával, tökmaggal, napraforgómaggal) és még dobok rá egy kis búzacsíra pelyhet is. Ezzel egy jó nagy adag rostot kap a szervezet és örül is neki.

5. Mozogj! Fontos, hogy ne szidd magad, ha dohányzás helyett elkezdesz kicsit nasizni, belefér. Viszont ne felejtsünk el mozogni, különben nagyon gyorsan 120 kilósak leszünk, ami ugyanannyira egészségtelen, mint a dohányzás. Itt szintén könnyű dolgom van, mert munka közben rengeteget mozgok, de mostantól ezt megfejelem heti 2-3 alkalom edzőteremmel. Nem feltétlenül a kondigépek izgatnak, hanem az órák. Tegnap például Body balance-on voltam, ami a jóga és a thai chi keveréke. Nem mondhatnám, hogy megizzadtam az erőlküdéstől, de jól esett kicsit helyre rakni a gerincemet és kinyújtóztatni magam. Pénteken valami durvábbat akarok kipróbálni, ami fél úton van a küzdősport és a fitness között, de arról majd legközelebb.

Remélem találtok valami hasznosat eme értekezésemben, legközelebb valami jó kis recepttel jövök, legyetek jók!

Szólj hozzá

other