2015. jan 03.

Sajtos golyó / Cheese ball

írta: Nikolett Bóta
Sajtos golyó / Cheese ball

dsc_0392.JPG

Ismét a mi van itthon kategóriában indulunk, most viszont valami sóssal. A recept kísérleti jelleggel indult, méghozzá több különböző recept és ráérzés alapján, de azt hiszem a végeredmény kielégítő és finom. A sok édesség után pedig jól esik az embernek egy kis sós nasi.

Hozzávalók:

1,5 dl tej

300 g finomliszt

100g vaj

150g sajt (én reszelt mozzarellát használtam)

1 tk só

bors (ízlés szerint)

3 egész tojás

Töltelék:

tejföl

sajt

1 tk sütőpor

Elkészítés:

1. Egy fazékba rakjuk fel a tejet melegedni, majd fokozatosan, kevergetés mellett adjuk hozzá a vajat, sajtot és a lisztet, sót, borsot. Addig melegítsük, kevergessük, amíg a tészta szépen elkezd elválni az edény falától.

2. Vegyük le a tűzről és kevergessük, amíg langyos nem lesz, ekkor adjuk hozzá a tojásokat. ,,Csomómentesre" keverjük, majd hagyjuk hűlni.

3. Előkészítünk egy lapos tepsit és teszünk rá sütőpapírt. Ezen a ponton szükségünk lesz egy habzsákra. Ahhoz, hogy szép golyókat tudjunk nyomni a sütőpapírra, ahhoz megfelelően sűrűnek kell lennie a masszánknak. Ha úgy látjuk, hogy túl folyékony, nyugodtan keverjünk még hozzá lisztet, amíg elég sűrű nem lesz. Töltsük bele a habzsákba és nyomjunk golyókat a sütőpapírra.

4. Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra és rakjuk be a pufikat sülni. Kb. 15-20 perc alatt szépen megsülnek. Ha kész, vegyük ki őket hűlni.

5. Ha már langyosak a pufik, akkor vágjuk ketté őket és kenjük meg tejföllel, picit sózzuk és szórjunk bele sajtot, majd tegyük vissza a ,,sapkáját". Ezt ismételjük meg mindegyikkel.

 

dsc_0391.JPG

Ingredients:

150 ml milk

300g plain flour

100g butter

150g grated mozzarella

1 tsp salt

black pepper (just a little)

3 eggs

1 tsp baking powder

For the stuffing:

Creme fraiche

cheese (grated)

salt

1. Heat the milk in a large pan and add the cheese, salt, pepper and the flour. Blend and cook it until you could remove the pastry from the edge of the pan. After remove it from the heat and stir it gently until it will be moderately hot.

2. Then add the 3 eggs and blend it until it will be smooth.

3. Prepare a baking tray with a baking paper. You will need a piping bag to make little balls on the baking paper. It very important that the pastry is hard enough, because if it's too smooth it will melt down on the paper. So you should check the pastry and add more flour if it's necessary. When it's done make little balls with the piping bag on the baking paper.

4. Preheat the oven for 170°C and put the tray into the oven for 15-20 minutes. When it's ready, live it cool, then cut them half and put the creme fraiche, cheese and salt on the middle of every ball.

Szólj hozzá

vega lowfat