Újragondolt chilis bab / New version chili con carne
A chilis babot, más néven chili con carne-t mindenki ismeri és mindenkinek van egy jól bevált receptje. Van aki porból készíti, van aki az eredeti recept szerint. Hogy mi az eredeti recept? Fogalmam sincs, de megosztom veletek a saját verziómat.
Hozzávalók:
500g darált marhahús (én a mostani adagot darált pulykahúsból készítettem)
2 közepes fej vöröshagyma
oliva olaj
2 konzerv bab
1 nagy konzerv kukorica
1 szal sargarepa
másfél zöld kaliforniai paprika
1 hegyes erős zöldpaprika
2 marhahúsleves kocka (igen kocka, mert nincs időm alapleveket főzögetni, aki ráér, az persze csinálhat)
1 kockakra vágott paradicsom konzerv
1 sűrített paradicsom
só
0,5 kk cayenne bors
1 kk chili por
1 kk őrölt bazsalikom
1,5 kk őrölt pirospaprika
1kk oregánó
1kk petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 ek 100%-os kakaópor
Tabasco szósz
víz
1. Felkockázzuk a vöröshagymát és a zöld paprikákat, répát és oliva olajon megdinszteljük. Ezután rádobjuk a darélt húst és addig főzzük, amíg be nem barnul (pulyka esetén, amíg ki nem fehéredik). Ezután felöntjük egy kis vízzel (kb. 2dl) és beledobjuk a marhahús leves kockákat. Ráöntjük a darabolt és a sűrített paradicsomot, belenyomjuk a fokhagymát és rászórjuk az összes fűszert.
2. Felforraljuk, majd öntünk bele pár csepp Tabasco szószt és a kakaóport. Megkóstoljuk és ízlés szerint fűszerezzük még. Ezután mehetnek bele a babkonzervek és a kukorica. Alacsony lángon még fél órán keresztül főzzük, hogy az ízek jól összefőjenek.
3. Tálalhatjuk rizzsel vagy kenyérrel. A tejére akár egy kis kanál tejföl is mehet tálaláskor.
Everybody know the chili con carne and everybody have got an own recipe. Somebody make it from instant powder, somebody make the original recipe. Honestly, I don't know the original recipe, but I got my own. Try it, if you like it!:)
Ingredients:
500g pork mince (I used turkey mince now)
2 medium onion (chopped)
olive oil
2 can kidney beans (or other type, what you like)
1 can sweet corn
1 carrot (chopped)
1,5 green pepper
1 chili pepper
2 cube beef stock
1 can chopped tomatoes
1 can tomato paste
salt
0,5 tsp cayenne pepper
1 tsp chili powder
1 tsp ground basil
1,5 tsp ground red paprika
1 tsp oregano
1 tsp parsley
2 clove garlic, chopped
1 tbsp 100% cocoapowder
Tabasco sauce
water
1. Heat oil in a large saucepan over medium heat. Cook green pepper, and onion, carrot until softened. Add the pork mince (or turkey mince) and cook until browned (or white). Drop the stock cubes, and add water (200ml or more if you need); continue to cook for a few minutes. Stir in chopped tomatoes, garlic, and tomato paste. Season with paprika, chili powder, cayenne pepper, basil, oregano, cocoa powder and parsley. Stir in salt and pepper.
2. Bring to a boil over high heat. Reduce heat to medium low. Put some drop of the Tabasco sauce. Add the beans and the corn and continue to simmer for an additional 30 minutes. Taste it, and if you need, add more spice.
3. You can serve it with rice or bread and put some creme fraiche on the top.