2014. nov 27.

Szechuáni hal / Szechuan white fish

írta: Nikolett Bóta
Szechuáni hal / Szechuan white fish

DSC_0235.JPG

 

Ismét egy saját alkotás következik. Hetente egyszer érdemes halat enni, mert tele van omega 3 zsírsavval, ami nagyon jót tesz a szívnek és a memóriának is.

 

Hozzávalók:

400g fehér húsú tengeri hal

1 kis tojás

3 ek liszt

3 ek szója szósz

oliva olaj

1 gerezd fokhagyma, apró darabokra vágva

őrölt gyömbér vagy 1 cm friss gyömbér

1 vöröshagyma, felkockázva

3 zellerszár, felkockázva

fél fej lila káposzta, felkockázva

1 friss piros chillipaprika, felkockázva

4 szál újhagyma, felkockázva

1 piros kaliforniai paprika

1 evőkanál rizsecet

175 ml tyúkhúsleves vagy halleves alaplé

1 kis kanál cukor

1 evőkanál kukoricaliszt vagy keményítő

2 evőkanál víz

 

1. Feldaraboljuk a halat kb. 4 cmües kockákra. Összekeverjük a tojást, a lisztet és a szójaszószt. Meghempergetjük a halat ebben a sűrű masszában.

2. Wokban felmelegítjük az oliva olajat. Annyit, hogy ellepje majd a halat. Óvatosan beletesszük a haldarabokat és 2ü3 percig, vagy amíg barna nem lesz sütjük. Ezután kivesszük a kockákat az olajból és beletesszük egy papírtörlővel kibélelt tálkába.

3. Kiöntjük az olajat a wokból, épp csak egy kicsit hagyunk benne és visszarakjuk a tűzre. Belerakjuk a gyömbért, paprikát, zellert, fokhagymát, chillit, újhagymát, káposztát, hagymát és 1-2 percig pirítjuk őket. Ráöntjük a maradék szójaszószt és a rizsecetet.

4. Hozzáadjuk a húsleves alaplevet és a cukrot. Összekeverjük a kukoricalisztet a vízzel és beleöntjük ezt is a wokba. Fellforraljuk, majd addig főzzük, amíg áttettszővé nem válik.

5. Visszarakjuk a halat is a wokba és 1-2 percig főzzük. Megfőzzük a jázmin rizst és azonnal tálaljuk.

 DSC_0233.JPG

 

 This is my own recipe. Once a week is good if you eat fish, because it contains a lots of omega 3 acids, which really good for the heart and for the memory.

Ingredients:

400g white fish fillets

1 small egg

3tbsp plain flour

3 tbsp soy sauce

olive oil

1 garlic clove (chopped)

ginger powder or 1 cm fresh ginger

1 onion, finely chopped

3 celery stick, chopped

1 fresh red chilli

4 spring onion, chopped

half medium size red cabbage, chopped

1 tsp rice vinegar

ground chilli

salt

175 ml chicken or fish stock

1 tsp caster sugar

1 tsp cornflour

2 tsp water

jasmine rice

 

1. Cut the fish into 4 cm cubes. Beat together the egg, flour and 1 tbsp soy sauce to make a batter. Dip the cubes of fish into the batter to coat well.

2. Heat the oil in a wok, reduce the heat slightly and cook the fish, in batches, for 2-3 minutes, until golden brown. Remove with a slotted spoon, drain on kitchen paper, set aside and keep warm.

3. Pour all but 1 tbsp of oil from the wok and return to the heat. Add the garlic, ginger, onion, celery, cabbage, chilli, and spring onions and stir-fry for 1-2 minutes. Stir in the remaining soy sauce and the vinegar.

4. Add the fish stock and caster sugar to the wok. Mix the cornflour with the water to form a smooth paste and stir it into the stock. Bring to the boil and cook, stirring, for 1 minute, until the sauce thickens and clears.

5. Return the fish cubes to the wok and cook for 1-2 minutes. Cook the jasmine rice. Serve immediately.

 

 DSC_0236.JPG

 

Szólj hozzá

international lowfat