Szechuáni hal / Szechuan white fish
Ismét egy saját alkotás következik. Hetente egyszer érdemes halat enni, mert tele van omega 3 zsírsavval, ami nagyon jót tesz a szívnek és a memóriának is.
Hozzávalók:
400g fehér húsú tengeri hal
1 kis tojás
3 ek liszt
3 ek szója szósz
oliva olaj
1 gerezd fokhagyma, apró darabokra vágva
őrölt gyömbér vagy 1 cm friss gyömbér
1 vöröshagyma, felkockázva
3 zellerszár, felkockázva
fél fej lila káposzta, felkockázva
1 friss piros chillipaprika, felkockázva
4 szál újhagyma, felkockázva
1 piros kaliforniai paprika
1 evőkanál rizsecet
175 ml tyúkhúsleves vagy halleves alaplé
1 kis kanál cukor
1 evőkanál kukoricaliszt vagy keményítő
2 evőkanál víz
1. Feldaraboljuk a halat kb. 4 cmües kockákra. Összekeverjük a tojást, a lisztet és a szójaszószt. Meghempergetjük a halat ebben a sűrű masszában.
2. Wokban felmelegítjük az oliva olajat. Annyit, hogy ellepje majd a halat. Óvatosan beletesszük a haldarabokat és 2ü3 percig, vagy amíg barna nem lesz sütjük. Ezután kivesszük a kockákat az olajból és beletesszük egy papírtörlővel kibélelt tálkába.
3. Kiöntjük az olajat a wokból, épp csak egy kicsit hagyunk benne és visszarakjuk a tűzre. Belerakjuk a gyömbért, paprikát, zellert, fokhagymát, chillit, újhagymát, káposztát, hagymát és 1-2 percig pirítjuk őket. Ráöntjük a maradék szójaszószt és a rizsecetet.
4. Hozzáadjuk a húsleves alaplevet és a cukrot. Összekeverjük a kukoricalisztet a vízzel és beleöntjük ezt is a wokba. Fellforraljuk, majd addig főzzük, amíg áttettszővé nem válik.
5. Visszarakjuk a halat is a wokba és 1-2 percig főzzük. Megfőzzük a jázmin rizst és azonnal tálaljuk.
This is my own recipe. Once a week is good if you eat fish, because it contains a lots of omega 3 acids, which really good for the heart and for the memory.
Ingredients:
400g white fish fillets
1 small egg
3tbsp plain flour
3 tbsp soy sauce
olive oil
1 garlic clove (chopped)
ginger powder or 1 cm fresh ginger
1 onion, finely chopped
3 celery stick, chopped
1 fresh red chilli
4 spring onion, chopped
half medium size red cabbage, chopped
1 tsp rice vinegar
ground chilli
salt
175 ml chicken or fish stock
1 tsp caster sugar
1 tsp cornflour
2 tsp water
jasmine rice
1. Cut the fish into 4 cm cubes. Beat together the egg, flour and 1 tbsp soy sauce to make a batter. Dip the cubes of fish into the batter to coat well.
2. Heat the oil in a wok, reduce the heat slightly and cook the fish, in batches, for 2-3 minutes, until golden brown. Remove with a slotted spoon, drain on kitchen paper, set aside and keep warm.
3. Pour all but 1 tbsp of oil from the wok and return to the heat. Add the garlic, ginger, onion, celery, cabbage, chilli, and spring onions and stir-fry for 1-2 minutes. Stir in the remaining soy sauce and the vinegar.
4. Add the fish stock and caster sugar to the wok. Mix the cornflour with the water to form a smooth paste and stir it into the stock. Bring to the boil and cook, stirring, for 1 minute, until the sauce thickens and clears.
5. Return the fish cubes to the wok and cook for 1-2 minutes. Cook the jasmine rice. Serve immediately.