Étcsokis citromos pite / Chocolate-lemon tart
Az eredeti recept Sue Lawrence Book of Baking (A sütés könyve) című könyvéből származik. Ez a tortácska (vagy pite) olyan, mint egy álom, viszont jó sok idő kell hozzá, ha tökéletesen akarod elkészíteni.
Hozzávalók:
Tészta:
175g liszt
25g kakaópor
csipet só
25g porcukor
125g vaj vagy margarin
1 nagy tojás sárgája
2 evőkanál hideg víz
Krém:
75g étcsoki (min.60%-os)
3 citrom
150g porcukor
4 nagy tojás
150ml habtejszín
porcukor a tetejére
1. Először összekeverjük a lisztet a kakaóporral a sóval és a porcukorral. Hozzákeverjük a vajat (vagy margarint) a recept szerint hidegen, de én picit puhítottam a vajon, hogy könnyebben össze lehessen gyúrni. Össze kell gyúrni a keveréket tésztává.
2. Ezután keverd össze a tojássárgáját a hideg vízzel és add hozzá a tésztás keverékhez. (Ez kb. rögtön is mehet bele szerintem, felesleges külön összekeverni) És kész is a tészta. Rakd be a hűtőbe 1 órára, hogy kemény legyen és ki lehessen nyújtani.
3. Ha eléggé megkeményedett a tészta elkezdheted kinyújtani lisztes nyújtódeszkán. 23cm-es kerek tortaformát ajánlanak az eredeti receptben, de én pitesütő tálban csináltam, de gondolom sima kistepsipe is működik. Rakd bele a kinyújtott tésztát a tepsibe (nem kell h felérjen az oldalára, mert úgyis lefolyik) és szúrkáld meg kicsit villával. Rakd be a sütőbe 200°C-ra 15-20 percre.
4. Közben kezd el lereszelni a 75g étcsokit. Vedd ki a tepsit a sütőből és a még meleg tésztára egyenletesen szórd rá a lereszelt étcsokit. Aztán hagyd kihűlni egy kicsit. Addig lehet csinálni a krémet.
5. Reszeld le mind a 3 citrom héját és csavard ki a levüket egy tálba. Keverd hozzá a porcukrot. Keverd őket jól össze. Ezután add hozza a tojásokat és a tejszínt, majd robotgéppel keverd habosra.
6. Óvatosan öntsd rá a tésztára a keveréket, majd rakd vissza a sütőbe 170ºC-ra kb 30-35 percre. Amikor a krém megsül rajta, elkezd picit barnulni a teteje, akkor már kész is.
Hidegen tálalható porcukorral megszórva.
The original recipe is from Sue Lawrence's Book of Baking. This tart is like a dream, you just need a lots of time to make it perfectly.:)
Ingredients:
175g plain flour
25g cocoa powder
pinch of salt
25g icing sugar
125g unsalted butter
1 large egg yolk
2 tbsp cold water
Filling:
75g dark chocolate (min.60% cocoa solids, grated)
3 juicy unwaxed lemons
150g caster sugar
4 large eggs
150ml double cream
icing sugar to sprinkle
1. To make the pastry, sift together the cocoa powder, the flour, salt and icing sugar. Rub in the cold butter (I used room temperature butter) using a food processor or your fingertips until the mixture resembles fine breadcrumbs.
Add the egg yolk and the water to the mixture to make a dough. You may need a little more water. Gather the pastry into a ball, wrap it in grease-proof paper and chill in the fridge for about 1 hour.
2. Roll out the pastry from the centre and away from you, then back to the centre and down towards you, using your weight to push down on it to avoid stretching it. Line the tart tin.
3. Prick the pastry base with fork in several places. Preheat the oven to 200°C. Line the pastry case with foil and baking beans and bake blind for 15 minutes, then remove the foil and beans and bake for further 5 minutes. (Be careful not to overbake as the chocolate pastry can quickly develop a bitter taste.) Remove the tin from the oven and reduce the temperature to 170°C.
4. While the pastry is still hot, scatter the grated chocolate evenly over the base and then leave to cool.
5. To make the filling, finely grate the zest from the lemons into a mixing bowl. Squeeze and strain the lemon juice and add it to the zest with the sugar. Whisk until the sugar has dissolved, then whisk in the eggs and the cream until the mixture is smooth.
6. Pour the filling into the cooled pastry case and carefully return it to the oven. Bake for 30-35 minutes until just set. Remove from the oven and leave on a wire rack to cool completely before removing from the tin.
Dust with icing sugar before serving.