2014. dec 20.

Variációk töltött pulykára 1. / Variations for stuffed turkey 1.

írta: Nikolett Bóta
Variációk töltött pulykára 1. / Variations for stuffed turkey 1.

Találtam egy közös karácsonyi szenvedélyt a skótok és a magyarok között. Mind a két nemzet szeret döglött állatok popójába különböző dolgokat tölteni.:) Most megpróbálok pár ötletet adni nektek a töltött pulykához, egyenlőre kép nélkül, mert ez a fogás nálam is csak karácsonykor kerül az asztalra.

Almával töltött pulyka

Hozzávalók:

4-5 kg-os pulyka

3 közepes alma (savanyú)

15 g vaj

1 evőkanál vörösáfonya lekvár

petrezselyem

Töltelék:

15 g vaj

1 kis fej hagyma (feldarabolva)

60g gomba

25g zsemlemorzsa

1 evőkanál aprított petrezselyem

1 alma

1 evőkanál citromlé

olivaolaj

só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

1. Először elkészítjük a tölteléket: Olvasszuk fel a vajat és pirítsuk meg rajta a felaprított hagymát addig amíg meg nem puhul. Ezután dobjuk rá a gombát és dinszteljük meg azt is (2-3 perc). Vegyük le a gázról és keverjük össze a zsemlemorzsával és a petrezselyemmel.

2. Pucoljuk meg az almát, reszeljük le és adjuk hozzá a töltelékhez a citromlével együtt. Kóstoljuk meg és ízlés szerint fűszerezzük.

3. Lazítsuk fel a pulyka mellrészén a bőrt és óvatosan tömködjünk bele tölteléket. A maradék tölteléket helyezzük el a pulyka popójában vagy formázzunk belőlük golyókat és kisüthetjük őket külön is. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy pici szerecsendióval.

4. Helyezzük a pulykát egy tepsibe és kenjük be olajjal. Alá is önthetünk egy kicsit.

5. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és rakjuk be a madarunkat a mellével lefelé fordítva másfél órára sülni. Időközönként nézzünk rá és kenjük be olajjal. Másfél óra múlva fordítsuk meg, olajozzuk és fűszerezzük be és süssük további 1 és negyed órát. Ha már szép barna és ropogós a bőre, akkor villával megnézzük, hogy eléggé átsült-e. Ha még nem sült át teljesen, bent hagyjuk még 15 percig. Ha megsült kivesszük és hagyjuk hűlni.

6. A 3 almát vajon pirítsuk meg, keverjük hozzá az áfonya lekvárt és tálaláskor öntsük a pulykára. Köretként sültkrumplit, burgonyakrokettet, sült almát adhatunk hozzá.

 

I realized what the same about the Scottish and Hungarian Christmas customs. We both like put staffing on the dead animals. Here is a stuffed turkey recipe. Now I won't link picture, because I will make it at Christmas also.

Apple stuffed turkey

Ingredients:

4-5 kg turkey

3 dessert apples

15 g unsalted butter

1 tbsp redcurrant or cranberry jam

parsley, to garnish

Stuffing:

15 g butter

1 small onion

60g mushroom, chopped

25 g breadcrumbs

1 tbsp parsley

1 eating apple

1 tbsp lemon juice

olive oil, to brush

salt, pepper, ground nutmeg

The method:

1. To make the stuffing, melt the butter and fry the onion gently, stirring until softened. Stir in the mushrooms and cook over a moderate heat for 2-3 mins. Remove from the heat and stir in the breadcrumbs and the chopped parsley.

2. Peel the apple and grate coarsely. Add the stuffing mixture to the apple with lemon juice. Season to taste.

3. Loosen the breast skin of the turkey and carefully spoon the stuffing mixture under it, soothing evenly with your hands. Put the remaining stuffing in the bottom of the turkey or make balls and roast them later.

4. Preheat the oven over 180°C. Place the turkey breast-down in the oiled roasting tin and season it with the salt, pepper and nutmeg. Oil it with a brush and roast in the preheated oven for 1 and a half hour.

After 1 and a half hours turn the turkey the right way up and put the seasoning and oil on it. Roast it for another 1 hours 15 minutes. When the turkey starts to be brown check it with a fork. If it's not ready put back for 15 minutes, if it's ready take out from the oven and leave it cool. 

5. Core and slice the remaining apples and cook them in the butter until golden. Stir in the cranberry jam and warm through until melted. Serve the turkey with the apples and cranberry. You can serve it with roast potato, chips or croquette.

Szólj hozzá