Almond & Hazelnut cake / Mandulás-törökmogyorós torta
This is a light nutty cake with a rich chocolate cream. Simple to make it, and if you try it once, you will make it over and over again ;) .
Ingredients:
8 eggs
200g caster sugar
100g ground almonds
100g ground hazelnuts
100g plain flour
50g flaked almonds
2 tsp baking powder
2 drops vanilla extract
Filling:
100g dark chocolate
15g / 1tbsp butter
300ml double cream
Icing sugar, to dust
1. Grease two 25cm round (or heart) tins (pans) and line the bases with baking parchment. Except if you use silicone mould. In this case you don’t need to use baking parchment.
2. Whisk the eggs and caster sugar in a large mixing bowl with electric beaters for about 7 minutes, or until the mixture is very light and foamy and whisk leaves a trail that lasts a few seconds when lifted.
3. Fold in the ground nuts, sieve the flour, the baking powder and vanilla extract and fold in with a spoon or spatula. Pour into the prepared tins.
4. Scatter the flaked almonds over the top of one of the cakes. Bake both of the cakes in a preheated oven, 190⁰C/375⁰F/ Gas mark 5, for until 15-20 minutes or until springy to the touch.
5. Leave the cakes to cool slightly in the tins. Carefully remove the cakes from the tins and transfer them to a wire rack to cool.
6. To make the filling, melt the chocolate, remove from the heat and stir in the butter. Leave to cool. Whip the cream until just holding its shape, then fold in the melted chocolate until mixed.
7. Place the cake without the extra almonds on a serving plate and spread the filling over it. Leave to set slightly, then place the almond-topped cake on top of the filling and leave to chill for about 1 hour. Dust with icing sugar and serve.
Hozzávalók:
8 tojás
200g cukor (nádcukor)
100g őrölt mandula
100g őrölt törökmogyoró
100g finomliszt
50g szeletelt mandula
Fél zacskó sütőpor (kb. 2 kávéskanál)
Fél zacskó vaníliás cukor
Krémhez:
100 g étcsoki (legalább 60%)
15g / 1 evőkanál vaj
300 ml habtejszín
Porcukor (a torta tetejére)
1. Kenjük ki a 2 egyenként 25 cm-es tepsit vajjal és tegyünk bele sütőpapírt. Ha szilikon forma, akkor nem kell bele sütőpapír (én mondjuk a biztonság kedvéért kivajaztam és liszteztem). Az se baj, ha nincs 2 ugyanolyan sütőformánk, akkor csinálhatjuk két lépésben is. Így egy picit tovább tart, de az eredmény ugyan az.
2. Üssük a tojásokat egy nagy tálba és adjuk hozzá a cukrot. Robotgéppel keverjük össze, legalább 5-7 percig, vagy amíg a keverék nem lessz nagyon könnyű és habos.
3. Keverjük össze a kimért őrölt mandulát, törökmogyorót, lisztet, sütőport és vaníliás cukrot.
Keverjük bele a tojásba és egy fakanállal (vagy spatulával) óvatosan keverjük addig, amíg egyenletes masszát kapunk.
4. Öntsük a massza felét az egyik tortaformába, a másik felét meg a másikba. Az egyik massza tetejére egyenletesen szórjuk rá a szeletelt mandulát. Ez lessz majd a tortánk teteje. 190⁰C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, vagy amíg érintésre szivacsszerű nem lessz és picit megbarnul a teteje.
5. Ha megsültek kirakjuk őket hülni egy rácsra vagy vágódeszkára. Amikor kihűltek, óvatosan kivesszük őket a tortaformákból és hagyjuk, hogy tovább hűljenek.
6. Krém elkészítése: Olvasszuk meg az étcsokit. Ezt a legcélszerűbb úgy csinálni, hogy egy kis lábosba felrakunk vizet forrni, erre ráhelyezünk egy tűzálló (vagy fém) tálat, abba beletördeljük a csokit és szép lassan felolvasztjuk. Ha a csoki teljesen megolvadt, akkor levesszük a tálat a ,,tűzről” és belekeverjük a vajat. Hagyjuk, hogy kihűljön. Közben felverjük a habtejszínt (ha nem akar megkeményedni, adhatunk hozzá egy kis habfixálót). A csokit és a habtejszínt összekeverjük és már kész is van a krémünk.
7. Az alsó tortalapra egyenletesen rásimítjuk a krémet, majd rárakjuk a felsőt (amin a mandula szeletek vannak). 1 órára berakjuk a hűtőbe, végül megszórjuk a tetejét porcukorral.