2014. nov 21.

Sertés Stroganoff módra / Pork Stroganoff

írta: Nikolett Bóta
Sertés Stroganoff módra / Pork Stroganoff

A sertés Stroganoff módra az orosz konyha egyik specialitása. Elkeszítése eléggé időigényes, mert sok dolgot kell előkészíteni hozzá, de a véregedmény mindenképp megéri. Rengeteg különböző recept van fent a neten, én egyikhez se ragaszkodtam. Megtartottam a klasszikus elemeket, viszont belecsempésztem egy kis különlegességet is. Próbáljátok ki ti is!

The pork Stroganoff is the speciality of the Russian kitchen. To make it takes long time, because you have to slice and prepare a lots of things, but in the end definitely worth it. There are many different recipes on the internet, but I wanted to do something different. I take the classic ingredients, but I put some extra strange thing on it. Try it!

 

Hozzávalók:

 

700g sertéscomb (lehetőleg minél zsírmentesebb)

oliva olaj

1 közepes vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál liszt

4 evőkanál paradicsompüré/ sűrített paradicsom

400ml húsleves alaplé (sertés vagy marha)

250g csiperke gomba

4 nagyobb darab savanyú uborka

2-3 sárgarépa

só, bors, őrölt szerecsendió

mustár

8 evőkanál alacsony zsírtartalmú joghurt (én görög joghurtot használtam)

rizs (köretnek)

 

1. Ha időben eszünkbe jut, hogy ezt az ételt szeretnénk elkészíteni, akkor célszerű már előző nap felvágni vékony csíkokra a húst, sózni, borsozni, bekenni annyi mustárral, amennyi pont befedi mindenhol es önteni hozzá egy kis olivaolajat. Magyarul bepácoljuk a húst előző este és egy éjszakát a hűtőben hagyjuk. Ha csak aznap jut eszünkbe az se baj, akkor is ezzel a lépéssel kezdünk, úgyis sok idő mire felaprítjuk a hozzávalókat.

2. Felaprítjuk a zöldségeket. A répát vékony, apró csíkokra vágjuk, a gombát (ha fehér csiperke, akkor először meghámozzuk, ha barna akkor csak alaposan megmossuk)  és az uborkát szintén felszeleteljük. Közben elkészítjük a húsleves alaplét, az egyszerűség kedvéért én leveskockából csináltam.

3. A paradicsompürét belekeverjük a húsleves alaplébe. Az alapléből kiveszünk pár kanál levet és összekeverjük a 2 evőkanál liszttel (hőkiegyenlítést vegzünk), végül a lisztes löttyöt is belekeverjük a húslevesünkbe.

4.. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és oliva olajon megdinszteljük. Közben fokhagymapréssel belenyomjuk a fokhagymát is. Ezutan rádobjuk a sertéshúst és addig pároljuk, amíg el nem kezd bebarnulni. (kb.10-15 perc)

5. Ha ez megvan hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, megsózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kis őrölt szerecsendióval (ezzel tényleg óvatosan, nem szabad túl sokat). 2 evőkanál mustárt hozzákeverünk és öntünk rá egy picit a húslevesből. Ezután fedővel lefedjük és addig pároljuk együtt, amíg a répa és a hús is teljesen megpuhulnak.

6. Ha úgy íteljük meg, hogy minden megfőtt, akkor hozzáöntjük a maradék húslevest, összeforraljuk, megkóstoljuk és szükség szerint utófőszerezzük. Legvégül levesszük a tűzről és hozzákeverjük a joghurtot.

7. Megfőzzük a rizst és már tálalhatjuk is. Díszítésnek szórjunk a  rizsre petrezselymet, a húsra pedig kanalazzunk egy kis joghurtot.

Jó étvágyat!

kaja.jpg

Ingredients:

700g lean pork fillet

olive oil

1 medium onion (chopped)

2 garlic cloves (crushed)

mustard

2 tbsp flour

4 tbsp tomato purée

400ml Fresh cichken or pork stock (from cube)

250g button  mushrooms (sliced)

4 big crunchy sour cucumber (sliced)

2-3 carrot (sliced)

 salt, black pepper

1/2 tsp ground nutmeg

white rice, freshly boiled, to serve

8 tbsp low-fat yogurt (greek)

 1. If we realize at time that we would like to cook this dish, it's good if we prepare the meat the day before. Trim away any excess fat and silver skin from the pork, then cut the meat into slim slices. Dust with salt and pepper and mix with mustard and a little olive oil. Live in the fridge for a night. If you want to do it on the same day when you cook it's also not problem. This will be the first step also, because you will need time to slice the vegetables.

2. Slice every vegetable into thin slices. Cook the chicken or pork stock.

3.Stir in the flour and tomato purée , pour in the stock and stir to mix thoroughly.

4. Heat the oil in a large saucepan and gently fry the onion and garlic, then fry the pork for 10-15 minutes until lightly browned.

5. If it's done add the mushrooms, carrots, cucumber, seasoning, nutmeg and mustard (2 tbsp). Bring to the boil, put a little meat stock into the mixture, cover and simmer until the pork and carrot is tender and cooked through

6. If everything cooked put the other half of the stock into the saucepan and boil it. Taste it, and if you think put more seasoning. Remove the saucepan from the heat and stir in the yogurt.

7. Cook the rice. Serve the pork on a bed of rice with an extra spoonful of yogurt and garnish with a dusting of parsley.

Good appetite!

kaja2.jpg

Szólj hozzá

international lowfat