2015. sze 02.

Quinoa fekete babbal és avokádó krémmel

írta: Nikolett Bóta
Quinoa fekete babbal és avokádó krémmel

quinoa.jpg

Az egyik kedvenc vegetáriánus ételem a fentebb említett quinoa fekete babbal. Már csak azért is, mert a quinoa extra egészséges. Vajon miért is? A quinoa eredetileg Peruban és Bolíviában őshonos, az inkák arany gabonájának is nevezték régen. Ha élettani hatásait nézzük, akkor maga mögé utasítja az összes többi gabonát. Az egyetlen olyan növény, ami az összes esszenciális zsírsavat tartalmazza (mind a 9-et). Glutén mentes! Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. Létezik belőle fehér, fekete és vörös színű. Általános elkészítése: 1 rész quinoához 2 rész vizet adunk. Főzés előtt érdemes átmosni.

Quinoa fekete babbal:

Hozzávalók:

60 g quinoa (fehér vagy vörös)

150 ml víz

2 ek oliva olaj

1 lilahagyma (felkockázva)

1 friss zöld chilli paprika (felkockázva)

1 piros kalifornia vagy kápia paprika (felkockázva)

400g konzerv fekete bab

1 lime leve

4 ek friss koriander zöld

2 paradicsom

125 g reszelt sajt

1 kis fej saláta

só, bors

Elkészítés:

1. A quinoát egy fazékba rakjuk a vízzel együtt. Felforraljuk, majd lefedve főzzük 15 percig alacsony lángon. Levesszük a tűzről és lefedve hagyjuk még további 5 percig, hogy a magok jól megszívják magukat. Villával kicsit fellazítjuk és félre rakjuk.

2. Felmelegítjük az olajat egy serpenyőben. A hagyma, piros paprika és a chilli felét megpirítjuk, megdinszteljük, amíg puha nem lesz. Hozzáadjuk a quinoát, babot, a lime fél levét és a koriandert. Picit összefőzzük, ezután sóval és borssal ízesítjük.

3. Elfelezzük a paradicsomokat, a közepüket belekaparjuk a quinoás keverékünkbe. A paradicsom húsát felkockázzuk és egy külön tálba belerakjuk a maradék hagymával, 2 féle paprikával, korianderrel lime lével és sózzuk borsozzuk.

4. A saláta leveleket szépen leválasztjuk a tőről (érdemes olyan salátát választani, aminek a levelei kagyló, kehely formát adnak). A quinoás keveréket belekanalzzuk a saláta levelekbe és avokádó krémmel tálaljuk.

quinoa1.jpg

Avokádó krém (guacamole) készítése:

Hozzávalók:

2 érett avokádó

1 lime leve

6 koktélparadicsom

1 ek korianderzöld apróra összevágva

1-2 gerezd fokhagyma összepréselve

Elkészítés:

1. Összeturmixoljuk az avokádók belsejét a lime levével a maradék hozzávalókat pedig belekeverjük. Annyira egyszerű, hogy nagyon. :)

 

Szólj hozzá

vega gabona lowfat