2015. aug 30.

Gyümölcsös amaránt desszert

írta: Nikolett Bóta
Gyümölcsös amaránt desszert

amarant3.jpg

Az amaránt finom és egészséges, bár lássuk be nem sok receptet ismerünk, ami ezt a gabonát tartalmazná. A másik népiesebb neve disznóparéj. Teljes értékű fehérjét és növényi rostokat tartalmaz. Vas, magnézium, réz és mangán tartalma kiemelkedően magas. És mondtam már, hogy finom is? Ez a recept viszont nem a hirtelen összerittyentem kategóriába tartozik, ugyanis a magokat be kell áztatni egy éjszakára.

Hozzávalók:

90  g amaránt mag (nem pattogtatott, hanem sima!)

225 ml víz

350 g fagyasztott vegyes gyümölcs (vagy friss)

6 ek cukor (ennél a receptnél nem nagyon lehet elsumákolni a cukrot, mert a gyümölcsöket ezzel kell felfőzni szinte lekvár állagúra)

citromlé

amarant_copy.jpg

Elkészítés:

1. Az amaránt magot 1 éjszakára beáztatjuk.

2. Másnap egy szita segítségével alaposan átöblítjük. Ezután belerakjuk a vízzel együtt egy lábosba és felforraljuk. Miután felforrt levesszük alacsony lángra és lefedve főzzük 15 percig. Levesszük a tűzről, de még 10 percig állni hagyjuk, hogy a magok jól felszívják a vizet.

3. A vegyes gyümölcsöt és a cukrot egy másik fazékba rakjuk és közepes lángon elkezdjük főzni, addig amíg már majdnem forr. Ezután levesszük alacsony lángra és 3-4 percig főzzük. Vagyis addig, amíg selég sűrű nem lesz.

4. A gyümölcs felét félre rakjuk, a másik felét pedig egy turmixgépben összeturmixoljuk, amíg lágy massza lesz.

5. Összekeverjük a gyümölcspürét az amaránttal és egy pici citromlével és berakjuk a hűtőbe 1 órára.

6. Belekeverjük a maradék gyümölcsöt, amit félretettünk, kiöntjük kis tálkákba és lehet fogyasztani. :)

 

Szólj hozzá

gabona